Glenfiddich IPA Experiment #1 Speyside Single Malt Whisky
(0,0 / 5)
Jaarwijn
Bier van de maand
Wijn van de maand
Malt van de maand
Rum van de maand
De Glenfiddich distilleerderij staat ten noorden van de plaats Dufftown, aan de oever van de rivier de Fiddich. De naam Glenfiddich betekent "vallei der herten. William Grant (1839-1923), zoon van een soldaat die had deelgenomen aan de Slag bij Waterloo en zelf aanvankelijk schoenmaker, was een geduldig man. Voordat hij, samen met drie van zijn zonen, op Eerste Kerstdag 1887 zijn eerste whisky stookte, werkte hij twintig jaar bij Mortlach, een andere distilleerderij in de buurt van Dufftown. Hij verzamelde in die tijd geld en kennis om zijn eigen distilleerderij te kunnen starten. Uiteindelijk nam hij in het najaar van 1886 ontslag bij Mortlach en kocht voor £ 120,- tweedehands de benodigde koperen stills en mash tun. Al zijn kinderen - zeven zonen en twee dochters - maakten later deel uit van het bedrijf en tot op de dag van vandaag is William Grant & Sons een familiebedrijf, waarbij er aan de smaak en kwaliteit van de whisky niets is veranderd. Het complexe karakter en de pure zachtheid van deze whisky komen voort uit de jarenlange rijping in de mooiste Oloroso sherryvaten en traditionele bourbonvaten. Het vleugje zoet van de traditionele sherry- en bourbon vaten houden elkaar perfect in balans. Het resultaat is een zachte en volle Scotch single malt whisky met een uitzonderlijk karakter. Silver Medal winner op de International Wine & Spirit Competition 2007.
De vijfde generatie Grant bestuurt nu de firma William Grant & Sons Ltd. In 1963 werd de Glenfiddich single malt op de markt gebracht. De huisstijl van Glenfiddich is jonge whisky's, drogend, fruitig lekker als apéritief en de oudere malts zijn rijper, met chocolade en fruit aroma's en meer after diner malts.De Glenfiddich distilleerderij heeft twee stillhouses waarin tien wash stills en twintg spirit stills staan. Er worden hier zelfs twee mash tuns gebruikt en voor de rijping gebruikt men hoofdzakelijk bourbonvaten en zo'n 10% sherry vaten. De vaten worden in eigen kuiperij gerepareerd en er is ook een kopersmid in dienst voor het onderhouden van de oude stills. In de distilleerderij wordt op een traditionele wijze gewerkt en gebruik gemaakt van hoogwaardige grondstoffen. De bijzonder gevormde koperen ketels worden nog steeds met kolen gestookt. Er zijn 24 washbacks met een hoogte van maar liefst vijf meter. Voor de eerste distillatie wordt de wash overgebracht naar de relatief kleine pot stills. De 'low wine', met een alcoholpercentage van circa 25%, komt vervolgens in de spirit still, een kleinere versie van de wash still. Het tweede distillaat, het hart, gaat via de spirit safe naar de met zorg geselecteerde eiken vaten, die eerder zijn gebruikt voor sherry of bourbon whisky. Na een rijping van 12 jaar of langer wordt de whisky eventueel geblend en volgt de 'marriage'. Daarna wordt de Glenfiddich op drinksterkte gebracht met water uit de Robbie Dhu en vervolgens gebotteld. Glenfiddich betrekt zijn water voor de bereiding van whisky uit één waterbron nl. de Robbie Dubh, wat "Zwarte Robert" betekent en om de condensors te koelen gebruikt men water uit de rivier de Fiddich. Zo'n 90% van de productie wordt als single malt verkocht. Het geheim van het succes van Glenfiddich zit in de combinatie van het kristalheldere water van de Robbie Dhu, de Pure Highland lucht en het ongewoon kleine formaat van de pot stills. Glenfiddich, dat jaarlijks tienduizenden bezoekers ontvangt, is een van de beroemde distilleerderijen in Speyside.
Voor de eerste botteling in de nieuwe Experimental Series ging Malt Master Brian Kinsman een samenwerking aan met craft brewer Seb Jones. De bedoeling van de serie is om vernieuwende malt whisky’s te maken en met IPA is dat zeker gelukt. Het is namelijk de eerste Schotse single malt die is gefinisht op IPA (India Pale Ale) vaten. Het experiment had nogal wat voeten in de aarde. Eerst werden er drie verschillende bieren van verschillende sterktes gebrouwen. Dit was de taak van Seb Jones, brouwer en IPA-expert in een Speyside brouwerij. Deze werden op eiken vaten te rijpen gelegd. Vanaf hier nam Brian Kinsman het over. Hij varieerde met rijpingstijden van het bier, voor hij de vaten vulde met whisky. Uiteindelijk werd gekozen voor vaten waarin het tweede brouwsel had gerijpt.
Deze website maakt gebruik van cookies om goed te functioneren. Als je wilt aanpassen welke cookies we mogen gebruiken, kan je jouw cookie-instellingen wijzigen. Meer informatie is beschikbaar in onze privacyverklaring.